Ha nyiroködémád, epe, pajzsmirigy, autoimmun betegséged, allergiád van – talán nem is tudsz róla –, akkor a hisztamin intolerancia is jelen van, ami felerősíti az összetettebb étkezések utáni állapotromlást.
A hisztamin reakció:
Felerősíti az alapbetegség tüneteit, ödémát, hirtelen forgó szédüléssel, erősödő fülzúgással, járó migrénes rohamot okozhat. Bedagad a szem, száj, arc, a torok környéke. Belső remegést, hőhullámot, szem vörösödést élhetsz át. Hirtelen kiugrik a vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar, pánikroham is jelentkezhet.
A tünetek elhúzódva 12-24 óra múlva is megjelenhetnek amíg a testben van az allergén. Ilyenkor már nem is vonsz összefüggést.
- Pajzsmirigy-alulműködésnél, lassú emésztésnél a tartósítószer hatása miatt az ételek még lassabban bomlanak le, tovább fenntartják a tüneteket.
- A bőr nagy területen kivörösödhet, csalánkiütést, ekcémát viszketést okoz.
- Leküzdhetetlen, ólmos kimerültség ellenére éber az alvás.
- Hirtelen folyós orrfolyás, orrdugulás, asztma, torok ödéma, torok-fül szájpadlásviszketés, izzadás.
- Gyakori bő vizelés, hólyaggyulladás, genitáliák viszketése.
- A már „jól” megszokott emésztési zavarok, bél irritációs szúró, görcsös, heves fájdalmak.
- Erősödnek az alagút szindróma kis ízületi és comb külső oldali izomfájdalmai.
Megelőzheted, hogy az ünnepi lakomák utáni időszakod ne szédüléssel, csillapíthatatlan migrénnel, ödémás arccal, lábfájdalommal teljen, ha átgondolod hisztamin szempontjából az étrendet.
A dió, mák, kakaó, csoki, kávé, hal, élesztő, bolti savanyúság, gomba, narancsfélék, bab, lencse, hal, vörös bor, pezsgő, borecet, gázos érlelésű paradicsom, füstölt sajt, tengeri herkentyű, (nem házi füstölésű) bolti füstaroma, vegyszerrel bevont sajt, sonka, egyéb disznóságok, konzerv, na-glutamáttal „dúsított” ételízesítők, stb. A növényi olajok, mák, dió, állati zsiradékok vaj, tojás, cukor, gyümölcs keveredése a finomított szénhidrátok keményítő hatásával nem múlik el büntetlenül.
A gyomorsav erősítése, epe segítése kulcsfontosságú ilyenkor.
Mit jelent a hisztamin intolerancia?
Az étellel bejutó hisztaminra adott túlzott allergiás reakció. Ez nem veleszületett betegség, helytelen étkezési szokások, bélgyulladás, stressz, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, szteroidok, gyomorsav blokkolók váltják ki.
Több oka is van:
- A gyulladt bélnyálkahártya túl sok étellel bejutó hisztamint enged a vérbe.
- Nem termelődik elég hisztamint lebontó DAO enzim.
- Túl sok hisztamin blokkoló anyag jut szervezetbe (kávé, fekete/zöld tea ,szteroid, fájdalom- és gyulladás csökkentők).
- Aránytalanul sok a hisztamin dús étel a lebontóképességhez képest.
Kis adagban ugyan lebontja a bél, de a karácsonyi reggeltől-estig folyamatos csipegetésnél már nem.
Tudd, mi tettél az asztalra az egészségedért.
Szánj időt magadra, te is része vagy az ünnep fényének.