Ha refluxtól szenvedsz…

Neked szeretnék most segíteni, ha refluxtól szenvedsz vagy étrendváltás elején cudarabbul érzed magad.

Ha azt gondolod, „sok a savad”, helyesebb azt mondanod, hogy rossz helyen van a gyomorsav. Annak a gyomorban helye, ott kell maradnia, a neve is ez: gyomorsav.

Ha a vékonybél tájékán jelentkezik a feszítő, puffadásos tünet a gyomor alsó zárógyűrűje átengedi a gyomorsavat a lúgos vékonybélbe és ott már tényleg sok a gyomorsav.

A sav és a lúgos ph keveredése okozza a felmaródást, az égő érzést, a puffadást és az ilyenkor keletkező gázokat.

Hiába szedsz savlekötőt, a gyomrodban csökken a sav ph szintje, de a lúgos bélben az még mindig sok, a bélfal felmaródása folytatódik. A savlekötő ugyan csökkenti a rossz érzeted, de mindenképpen a fehérje rossz emésztéséhez fog vezetni. A megfelelő erősségű gyomorsav ugyanis a fehérje bontáshoz elengedhetetlen. A le nem bontott fehérje toxint és gázokat képez.

A hormonok fehérjéből és zsírból képződnek, tehát a reflux mögött álló folyamat a hormonrendszer felborulásához vezethet. A vírusok, baktériumok is fehérjék, tehát az immunrendszer alapja a jó emésztés. Ha nem jól emészted a fehérjét, akkor számtalan más probléma is kínozni fog, csak idő kérdése.Izomgyengeség, nyirokpangás, szemromlás, migrén, pajzsmirigy problémák, hormonális eltérések, fertőzések, hajhullás.

Amikor táplálkozási tanácsadás után – lelkesen vagy nem lelkesen – elkezdesz az új étrend szerint enni, megtörténhet, hogy rosszabbodást érzel. Elég gyakori azoknál, akik évtizedeken át adalékanyagos, cukros, túl főzött, tartósítószeres, savas étrend után kezdenek áttérni az élő, lúgosító étrendre.

Ha a lúgos ph-t igénylő bélszakasz egysejtes bélbolyhait lemarta az eddigi savas étkezés, ott a felmaródott nyálkahártyára lúgos ph kerül, valóban „olaj a tűzre” érzés lángol fel.

Sokan itt hagyják abba az étrend váltást, tévesen hiszik nem találták meg a megfelelő étrendet. Ez a legrosszabb döntés.

Te, ne tedd, mert folyamatosan romlik a testi és lelki állapotod.

Fontos, hogy megértsd a gyógyulás szakaszait, legyen erre az időszakra vonatkozó átvezető étrended, ami a te tüneteidhez, nehézségeidhez igazodik.

Ezek nehéz, csalódásra okot adó, fájdalmas napok. Nagyon! De tudd, 2-3 hónap és véget ér.

Ez az a „pillanat” amikor eldől, hogy folytatod-e a gyógyító étrended és idővel valóban meggyógyulsz vagy visszatérsz a savlekötők önbecsapó világába.Ebben a kellemetlen időszakban tovább kell folytatnod, rád alakítani 3-4 naponta az étrended, jól figyelned a folyamatos változásaid.

Sajnos az időszak hosszú hetekig is tarthat. Ez az önismeret, önfejlesztés ideje is.

Tudd, hogy ez az átmeneti közérzetromlás sajnálatos része a terápiás folyamatnak, de erre lelkileg lehet készülni.

Hidd el, beköszönt az idő, amikor a felmaródott vékonybél szakasz gyógyul, boldogan költöznek vissza a lúgos ph-t igénylő bélbaktériumok, és lassan-lassan, de folyamatosan elkezdik teremtett küldetésüket.Végre egyértelműen jobb az emésztésed, jobb a felszívódás, ritkulnak a diszkomfort tüneteid. Szebb lesz a hajad, bőröd, kisebb a hasad körmérete, jobban alszol, múlik a reggeli fejfájás. Kezdhetsz bizakodva a jövődbe nézni, terveket szövögetni.

Ha kitartó vagy és jó terápiát követsz, mindig eljön az idő, amikor a szervezet öngyógyító rendszere bekapcsolódik a folyamatba és segíteni kezdi a bél regenerációját.

A stressz, az élet írta tragédiák ronthatják az új életmódra figyelést.

Talán ismereted sincs a megfelelő ételek elkészítésében, de elengedhetetlen megtanulnod a savkeltő, lúgosító ételek jó társítását, az ételek mozgásodhoz, napszakhoz, hormontípusodhoz, női ciklus fázisodhoz illesztését.

Különösen fontos az együttműködés a meghatározó 3-4 hétben a változást kísérő, tapasztalt táplálkozási terapeutával.

Ezek is érdekesek lehetnek…