Fontos megismerned nélkülözhetetlen szabályokat, hogy ne szenvedj éveket.
Az egészséges fogyásnak szakaszai vannak, amit rengeteg hatás befolyásol:
- hormontípusodhoz illő étrend,
- életkorod,
- hormonszakaszod,
- anyagcseréd gyorsasága,
- mozgásszokásaid,
- étkezési ritmusod, stb.
Még az elemózsiád tiszta élő erővel való átszőttsége is.
A legfontosabb tudnivalók egyike az is, hányszor ehetsz egy nap? Ezt több tényező befolyásolja.
Az egyik tényező az ételek emészthetőségének különböző ideje. A nyers gyümölcsök bő 20 perc alatt tova haladnak.
A nyers, szűrt zöldséglé 1 óra alatt, de ha rostot is tartalmaz, akkor akár 1,5 óra is lehet, mert a rost lassítja a haladást, javítja a felszívódást, stabilizálja a vércukorszintet. Még több idő kell, ha nem önmagában fogyasztod, hanem gabonával, állati fehérjével, zsírszerű anyaggal.
A teljesen átfőtt vagy párolt zöldség gyorsan felszívódó szénhidrátként robog végig – igen, a teljesen megpuhult zöldség gyorsan fogja a vércukrot emelni 1-1,5 óra múlva már „el is nyelte” a bélcsatorna –, mégsem cukorként működik, mert nem erjeszt, de a vércukorszint hamar emelkedik és süllyed tőle.
Ha állati fehérjét eszel, és elég erős is hozzá a gyomorsavad, és nem magas keményítőtartalmú körettel vagy tartósítószeres, gluténos tésztával kombinálod, hanem roppanós idényzöldséggel, akkor azt kb. 3-3,5 óra alatt tudod jól megemészteni.
A hagyományos ebédet, zsírban sült rántott hús + krumpli + cukros-tartósítószeres savanyúságot, akár 6 órán át is dobálja, keveri a gyomrod. Mindeközben a szervezeted nem jut hozzá a tápanyagokhoz, tehát 1-2 óra múlva hamis étvágyat érzel, mert a sejtek jelzik, hogy tápanyagra vágynak.
Ha erre ráeszel gyümölcsöt, cukros sütit, a gyomortartalom erjedni kezd, elindul a gázképződés. Puffad a gyomor, nyomja a szívet, fáj a lapocka, váll, epe területe, comb külső része, akár infarktusszerű tünetek is megjelenhetnek.
Csak akkor szabad újra enned, ha már érzed, hogy a gyomrod üres, mert megemésztette az ételt, kiürült, és fél órát pihent. Utána kész újból befogadni és jól feldolgozni az ételt.
A nagyon összetett, többféle fehérjéből álló harapnivaló nehezebb feladat, tovább tart.A zsír alapú tojásrántotta – gombával, sajttal, gluténos, tartósítószeres kenyérrel – 4-5 órán át is emésztődik egy egészséges gyomorban. Akkor edd, ha nem lesz lehetőséged több órán át enni.
Hányszor ehetsz egy nap?
Érdemes megtanulnod az összefüggéseket, hogy teljesen saját ritmust tudjál kialakítani az aznapi tevékenységedhez, étkezési lehetőségeidhez, így lesz csak tartható a fogyókúrád, ami új szerethető étrenddé formálódik.
Több biokémiai folyamat is zajlik az emésztés folyamán, ami hat testre, lélekre.
Ezeket nem gyógyszerekkel kell szabályozni, hanem, mint természetes folyamatot megismerni, és ennek megfelelően összeállítani egyszerűen, ízesen a jól emészthető táplálékot. Ezt igazítsd ahhoz, ahogy evés után mozogsz, esetleg szellemi munkát végzel.
A mai világban – amikor túlkínálat van az örömpótló „csemegékből”, hiány önuralomból – az ennivaló felszívódása vegyszerekkel gátolt, újra kell gondolni az egészséges élelem, étrendi szokás és életmód fogalmát.
A betegség és az egészség megdöbbentően összefügg azzal, hogy milyen ételanyagot viszel a testbe, milyen hangulatban, milyen ritmusban.
A fogyás az eddig bevitt méreganyagok kivezetése a testedből, lelkedből, ekkor tapasztalhatod meg, hogy az étrend megváltoztatása az élet megváltoztatása.