Mielőtt „üditőitalt” vásárolnál szeretteidnek, jól olvasd el az összetevőket, mert rengeteg káros összetevőt tartalmaznak ezek az üdítőnek nevezett élelmiszeripari vegyszerek. Ha candidád, inzulinrezisztenciád, glükóz/fruktóz intoleranciád van, vagy még nincs, de – gyakran puffadsz, fokozottabban ügyelned kell minden típusú dobozos cukros ételre, italra, gyümölcsre.
A gyümölcslé, cukros és cukoralkohollal, eritrittel xillittel, szorbittal, aszpartámmal ízesített „üdítőitalra” és azok cukros szénhidráttal (sütemény) együtt fogyasztásukra, mert allergizáló hatásuk összeadódik és hosszan károsít.
A gyümölcs is cukor lehet
Ilyenkor a gyümölcsre is mint cukorszerű anyagra tekints, ami erjesztő hatású.
A belekben lassan halad a töltött káposzta és minden húsos, zsíros, tojásos étel, amit gyümölcslé vagy cukros üdítő hamar utolér és cukorként halad át rajta. Megerjeszti, mint az élesztővel és cukorral készülő kelt tésztát,pl. bejgli tésztát.
Minél édesebb az üdítő, annál nagyobb a cukorfoka, annál inkább erjeszt, csínján kell bánnod vele mert a bélparazitáknak közeget ad a szaporodáshoz ezért is puffadsz utána hosszú napokon át. Ajándékként örülnek a candida gombák is neki, mert folyamatos eleséget kapnak az erjesztett, cukros ételből. Ezért nagyon fontos, hogy húsos, összetett (ünnepi) étkezés után, 4-5 órán át, ne egyél gyümölcsöt és cukros ételt, italt, HA meg akarod előzni a napokig tartó puffadást, ételintolerancia felerősödését esetleg hetekig tartó utóhatását.
Minél természetellenesebb a színe az „üdítőnek”, minél kékebb, sárgább, zöldebb, rózsaszínebb, annál inkább javaslom, hogy ne vedd meg.
Az egyik legegészségkárosítóbb találmány az élelmiszer laborokban kikísérletezett, cukorhelyettesítővel vagy cukrosan gyártott „üdítő ital”, amit nevezzünk csak lassan ható vegyi-fegyvernek.
Egyetlen életet tápláló összetevője sincs
Nem hogy üdítene, de ízfokozók, színezékek, aromák, egyvelege vízben oldva, ráadásul műanyag palackban. Olvasd végig egyszer az összetevőit és tedd vissza a polcra. Sose add a szeretteidnek, gyermekednek, ne idd, ne mutass rossz példát.
Tudtad, hogy ha a téli ünnepi étkezést, hetekre nyújtod, cukorral+ zsírral együtt készült ételt eszel többször egy nap, rohamosan közelítesz a zsírmájhoz és a magas koleszterinhez? Innen már csak hangyányi a távolság a nőgyógyászati, hormonbetegségek felerősödéséhez.
Ravasz ellenségei a hasnyálmirigynek, epének, májnak, vesének az ártatlannak tűnő, tejszínes krémlevesek, gyümölcsös müzlis tejjel, cukros élesztővel készült vajas kelt gyümölcsös sütemények, zsíros-vajas-tejfölös sajtos rágcsák, tojással cukros élesztővel készült pogácsák, kelt tészták, a húsos étkezés utáni cukros, tejszínhabos csodasütik, kapucsinók és édes gyümölcsök.
Megdöbbentően gyorsan okoz allergiás reakciót, ha mindezek alapja a vegyszeres, lisztkezelőszeres, tartósítószeres, lisztek, akkor is, ha gluténmentesnek van címkézve. Károsak a cukros lisztkeverékek, avasodásgátlós, penészgátlós maglisztek, vegánsajtnak hívott soha meg nem emészthető hidrogénezett pálmaolaj készítmények is .
Magas cukortartalmú gyümölcsöt és zöldségeket, ne keverd együtt „egészség turmix”-ba, mert a gyümölcs megerjeszti a zöldséget is.
Figyelj a rejtett cukorra is, mert erjesztő, savasító hatása, csontritkulást, ízületi gyulladást erősíthet fel és a rettegett narancsbőr, hajhullás, allergia is ott vesztegel életedben a téli ünnepek után még hetekig.
A valódi üdítők
Érdemes a savanyú ízű, természetes teával csillapítani a túlevéstől szenvedő, puffadó bélrendszeredet.
A körömvirág + ánizs + kamilla +édesköménytermés + csipkebogyó tea keverék, kezeletlen citrommal, csipet adalékanyag mentes sóval, viszonylag hamar hozhat enyhülést ha nem rendszeresen, csak időnként nehéz betartanod a normál adagot.
Szívmelengetően finomabb, ha magad készítette házi szörp, lekvár az alapja a sütidnek, ami mentes nátrium-benzoáttól, szalicilsavtól.
A családi ünnep ne a „végetnemérő lakomák” időszaka legyen, hanem szellemi ünnep, aminek egyik fontos eszméje felébresztendő erő a lassan ismeretlen erény a mértékletesség.
Maradandóbb élményt ad bármilyen ételnél, süteménynél, italnál a testnek, léleknek, szellemnek, ha őszinte érdeklődő, megértésére, megismerésre nyitott szívvel hallgatjuk egymást.